Gezonde levensomstandigheden
Wanneer we het over gezondheid hebben, denken we vaak veel te eng. Lichamelijke gezondheid is slechts een onderdeel van onze algemene gezondheid.
Gezond zijn is meer dan enkel niet-ziek-zijn. Het is een algemeen welbevinden, een balans tussen alle aspecten van gezondheid. Om dit soort gezondheid te bereiken, hebben we gezonde levensomstandigheden nodig.
Je levensomstandigheden hebben zelfs effect op je genen. De term epigenetica is in 1942 bedacht door de Engelse bioloog Conrad Waddington. Hij ontdekte dat ervaringen en leefomstandigheden de erfelijke aanleg beïnvloeden. De zogenaamde epigenen kunnen de werking van genen activeren of uitschakelen en zo leiden tot allerlei gezondheidsproblemen (zoals bv. kanker, hartaandoeningen, obesitas, enz.). De werking van epigenen wordt voor het grootste deel gemanipuleerd door onze levensomstandigheden. Bovendien kunnen deze effecten tot wel meer dan drie generaties later invloed hebben op het DNA. Genetische info, en daarmee ook de epigenetische info, wordt generaties lang aan elkaar doorgegeven. Dit betekent dat niet alleen onze eigen levensomstandigheden van invloed zijn, maar ook deze van onze ouders en grootouders. Stress beïnvloed derhalve niet alleen onze genen, maar ook deze van de volgende generaties!
Wist je dat… kanker voor 80% veroorzaakt wordt door ongezonde levensomstandigheden?
Uiteraard speelt genetische aanleg een rol, maar het zijn de leefomstandigheden die de doorslaggevende rol spelen in de uiting van de erfelijkheid (zie hierboven epigenetica). Zo kan een tweeling beiden genetische aanleg hebben voor kanker, maar krijgt de ene de ziekte op 40-jarige leeftijd, terwijl deze bij de ander pas op bejaarde leeftijd ontwikkelt.
Gezondheid kent vijf dimensies. Niet alleen het lichamelijke, maar het emotionele, mentale, relationele en spirituele aspect. Deze aspecten beïnvloeden elkaar. Bij het creëren van gezonde levensomstandigheden is het dus belangrijk om je niet enkel op één aspect te focussen, maar op alle aspecten.
Wanneer je een tekort ervaart op één van de niveaus, kan dat voor aanhoudende stress zorgen, met ziekte als gevolg.
Wie bijvoorbeeld in een relatie blijft waar hij of zij emotioneel verwaarloosd en/of mishandeld wordt (relationeel), of wie bijvoorbeeld zichzelf constant wegcijfert, om aan de verwachtingen van anderen te voldoen (zielsmatig), wie er heilig van overtuigd is dat hij of zij onbelangrijk is (mentaal), zal daar op termijn ziek van worden.
Voorkomen is steeds beter dan genezen. In deze context is het belangrijk te weten wat je kan doen om aan al deze aspecten voldoende aandacht te schenken.
En wanneer we al ziek zijn… kunnen wij het zelf genezend vermogen van ons lichaam dankzij enkele gerichte technieken en oefeningen stimuleren.
Hiernaast vind je buttons met uitgebreide info voor al deze aspecten. Daarnaast vind je een zeer krachtige geleide meditatie ‘je zelf genezend vermogen boosten’ op ons YouTube kanaal. Zowel de buttons hiernaast als de meditatie reiken concrete technieken aan die jouw zelfhelend vermogen stimuleren.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vooral bij hoogsensitieve mensen de leefomstandigheden optimaal moet zijn. Meer daarover kan je op de pagina over hoogsensitiviteit vinden.
Bronnen
- Hill AB. The environment and disease: association or causation? Proc R Soc Med1965;58:295–300.
- Vaiserman A., Epidemiologic evidence for association between adverse environmental exposures in early life and epigenetic variation: a potential link to disease susceptibility?, Clin Epigenetics. 2015 Sep 11;7(1):96.
- Lipton B., The Biology of Belief – Unleashing the Power of Consciousness, Matter & Miracles (2005)