EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing)
Wat is EMDR?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een van de meest effectieve manieren om psychische problemen bij de wortel aan te pakken. EMDR werkt snel en goed. Het werd aanvankelijk vooral gebruikt om trauma's aan te pakken, maar ondertussen werd wetenschappelijk bewezen dat deze therapie ook zeer doeltreffend is om in zetten bij foutieve overtuigingen (laag zelfbeeld), angst, rouw, burn-out, ...
EMDR 1.0 is een vorm van therapie waarbij vooral bilaterale stimulatie* gebruikt wordt, terwijl de cliënt aan een minder aangename herinnering (of overtuiging) terugdenkt. Het doel is om negatieve gedachten, angst, stress, spanning en piekeren te verminderen of te desensibiliseren.
*bilaterale stimulatie gebeurt via oogbewegingen, tactiele stimulatie (aanrakingen) of geluidsstimulatie.
EMDR kan psychische pijn snel verlichten. Maar het werkt niet bij iedereen even snel en/of even effectief. Soms is herhaling nodig. Over het algemeen zal er blijvend resultaat merkbaar zijn na een 4 à 5-tal sessies.
Aan het opstarten van therapie gaat steeds een intakegesprek vooraf, waarbij gekeken wordt welke coaching of therapie het meest geschikt is bij de persoon in kwestie.
Terwijl er bij EMDR 1.0 vooral gewerkt wordt met bilaterale stimulatie, gaat EMDR 2.0 iets verder.
Deze nieuwe, nog efficiëntere versie van EMDR-therapie werkt sneller. EMDR 2.0 benadrukt het belang van motivatie, activatie en overbelasting van het werkgeheugen. EMDR 2.0 draait om meer intense afleidingen waardoor het werkgeheugen overbelast wordt (en de emotionele lading sneller verdwijnt).
Bij Tomorrow Mind wordt steeds gewerkt met EMDR 2.0 omdat het daadwerkelijk resultaat geeft. Uniek bij ons is dat dit gecombineerd wordt met de eigen techniek (TM methode), waardoor de kans op negatieve reacties geminimaliseerd wordt én waardoor je aan het einde van elke sessie een verhoogde innerlijke rust ervaart met als resultaat een merkbare algemene verbetering van je levenskwaliteit.
Een goede EMDR therapeut(e) is bijzonder vaardig in het zoeken naar de pijn die de cliënt(e) voelt. Dat leer je niet zozeer tijdens de opleiding, maar dat ontwikkel je door jarenlang ervaring in het werken met EMDR. Belangrijk is ook kennis van de verschillende toepassingen binnen EMDR om zo te kunnen bepalen welke toepassing tot de beste resultaten zal leiden.
Tomorrow Mind streeft er naar om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen binnen EMDR-therapie omdat wij rotsvast in deze behandelmethode geloven.
Volgende protocollen worden toegepast in de praktijk: basis, RDI, flash forward, EMDR 2.0, woede, wrok en wraak protocol, EMD-knaller, Flash 2.0.
“De snelheid waarbij verandering optreedt tijdens EMDR spreekt de traditionele opvatting van tijd tegen die nodig zou zijn voor psychologische heling. Shapiro heeft elementen geïntegreerd van verschillende therapeutische stromingen in haar protocollen waardoor EMDR toepasbaar wordt bij een verscheidenheid aan klinische populaties en toegankelijk wordt voor clinici met verschillende oriëntaties” Bessel A. van der Kolk, MD
Hoe werkt EMDR?
EMDR maakt gebruik van de aangeboren capaciteit van ons brein om moeilijke levenservaringen te verwerken. Het informatieverwerkingssysteem van de hersenen kan geblokkeerd raken als gevolg van een overweldigende gebeurtenis en/of ervaring (trauma's). EMDR stimuleert in dat geval het verwerkingsproces van de hersenen.
Recent onderzoek toont aan dat EMDR haar effecten ontleent aan het (over)belasten van het werkgeheugen tijdens het ophalen van emotionele herinneringen en/of overtuigingen.
Hoewel voorheen werd gedacht dat er bilaterale stimulatie nodig was, is nu afgestapt van dat idee om plaats te maken voor het idee dat overbelasting van het werkgeheugen op allerlei manieren kan. Let wel: oogbewegingen blijven systematisch superieur (maar zij hoeven dus niet meer enkel van links naar rechts).
Hoe werkt EMDR concreet:
Tijdens het ophalen van een herinnering (verplaatsen vanuit langetermijngeheugen in het werkgeheugen) wordt een herinnering ‘labiel’. Dat wil zeggen dat wat gebeurt tijdens het ophalen van deze herinnering invloed heeft op hoe de ervaring wordt her-opgeslagen. Bij het ophalen van een negatieve herinnering en het tegelijkertijd belasten van het werkgeheugen (via oogbewegingen en andere stimuli), zal de herinnering zijn negatieve emotionele lading verliezen.
Voor wie:
EMDR is ondertussen een erkende behandeling van PTSS op grond van gecontroleerd klinisch onderzoek. In feite is EMDR effectief voor elk psychisch probleem waar sprake is van een verband tussen de klacht en een gebeurtenis, dus ook bij angst, paniek, fobieën, depressie, laag zelfbeeld, enz. kan EMDR zeer mooie resultaten bieden.
Zelf EMDR toepassen
De vlindermethode (butterfly hug methode) is onderdeel van de EMDR therapie en maakt gebruik van tactiele stimulatie. Het is iets wat iedereen zelf kan doen en het is volkomen veilig.
Hoe?
- Kruis je armen over je borst.
- Plaats je handen onder het sleutelbeen (dus linkerhand onder rechter sleutelbeen, rechterhand onder linker sleutelbeen).
- Zorg dat je vingers zo verticaal mogelijk zijn, en begin afwisselend te tikken.
- Het tikken gebeurt afwisselend links en rechts op een zelf gekozen tempo.
- Doe je ogen dicht en blijf met je handen afwisselend tikken.
- Doe dit enkele minuten of tot je helemaal ontspannen bent.
Je kan dit in combinatie met een meditatie doen voor het beste resultaat, maar je kan het ook tussendoor doen bij stress.
De Tomorrow Mind methode
De Tomorrow Mind methode werd ontwikkeld door onze EMDR therapeut, Donna Van Riet, vanuit de schreeuw van haar cliënten om meer innerlijke rust.
Deze gloednieuwe methode wordt momenteel enkel bij Tomorrow Mind gebruikt en werkt snel en blijvend. Voorafgaand aan haar ontstaan is veel research en studiewerk gedaan.
Om de essentie van de methode te begrijpen, dien je te begrijpen hoe de menselijke psyche werkt.
Alles wat wij doen en denken, al onze gedragingen en overtuigingen is gebaseerd op een programmatie ervan. Al onze ervaringen maken de som van wie wij zijn en hoe wij leven. Ons onderbewustzijn is als het ware de geprogrammeerde computer die al onze lichamelijke en mentale processen aanstuurt.
Het is wat er opgeslagen zit in ons onderbewustzijn dat in feite ons leven bepaalt. En dat kunnen heel positieve zaken zijn, maar helaas ook een heleboel negatieve zaken (denk maar aan trauma's). Vaak zijn het zaken waarvan we niet eens meer beseffen dat ze aanwezig zijn en toch een grote hindernis vormen. In de praktijk zien we vaak dat ogenschijnlijke onschuldige ervaringen dikwijls aan de basis liggen van een negatief zelfbeeld en een verstoorde innerlijke rust.
De meest kwetsbare groep in deze context zijn mensen met een hoogsensitief karakter. Omdat HSP's geboren zijn met een zenuwstelsel dat veel dieper verwerkt en veel gevoeliger is dan de gemiddelde mens. Vaak krijgen zij als kinderen niet de nodige emotionele ondersteuning en stuiten zij op veel onbegrip. Hun ouders zijn gewoonweg niet in staat om hun (zeer sterke) emoties te waarderen of er op gepaste wijze op te reageren. Veel HSP's worden op deze manier emotioneel verwaarloosd. En dat laat diepe sporen na.
Het is dus niet verwonderlijk dat ons cliënteel voor 95% uit HSP's bestaat.
Uiteraard is elke vorm van zowel emotionele als lichamelijke verwaarlozing of mishandeling nefast voor de ontwikkeling van een gezonde volwassene, HSP of niet. Feit is wel dat bij verwaarlozing of mishandeling een hoogsensitief iemand altijd (inderdaad altijd) psychische problemen ontwikkelt, waar dat bij mensen met een verschillend zenuwstelsel niet noodzakelijk het geval is. Dat maakt HSP's het meest kwetsbaar voor psychische problemen.
Ouders die niet in staat zijn om aan de emotionele noden van hun kinderen te voldoen, brengen (vaak onwetend) immense schade aan. Het lijkt misschien allemaal vrij onschuldig, maar emotionele verwaarlozing heeft voor een HSP een even grote impact dan mishandeling. Om de eenvoudige reden dat emoties de taal van een HSP zijn. Hun essentie. En wanneer de essentie van je zijn wordt miskend, leidt dit tot psychische klachten.
HSP's worden over het algemeen "fout" geprogrammeerd. Zij leren verkeerdelijk dat hun gevoelens "niet normaal" zijn (overgevoelig, dromerig, huilerig, zwak, enz.). En zij leren verkeerdelijk om deze gevoelens (die wel degelijk normaal zijn) te onderdrukken. Zij krijgen de boodschap dat hun noden en gevoelens er niet toe doen. Dit kan een gigantisch gevoel van eenzaamheid teweeg brengen en uiteindelijk resulteren in een laag zelfbeeld, innerlijke woede, totaal gebrek aan zelfvertrouwen en tal van andere emotionele klachten.
Het is dus cruciaal om de foute programmatie aan te pakken om enige vorm van innerlijke rust te creëren. De grote vraag was: hoe? Hoe ga je in iemands onderbewustzijn? Dit vraagstuk heb ik onlangs opgelost.
De Tomorrow Mind methode richt zich rechtstreeks tot het onderbewustzijn om daar enkele foutieve overtuigingen recht te zetten en zo gemoedsrust te verkrijgen.
Omwille van auteursrecht zal Tomorrow Mind nog geen beschrijving geven van het protocol van de methode tot deze neergelegd is bij een I-depot.
Wij bevinden ons momenteel in de startfase van deze methode, waarbij ze wordt getest en verfijnd. Maar de eerste bevindingen zijn uitermate bemoedigend. Volgens de testresultaten werkt onze methode onmiddellijk en blijvend.
Een getuigenis:
"Voor ik aan de sessie begon, voelde ik me al jaren constant opgejaagd en erg onrustig. Ik had ook een heel kort lontje. Na jaren van therapie bij verschillende psychologen, vreesde ik dat dit gevoel nooit zou verdwijnen. Na de sessie bij Tomorrow Mind voelde ik mij enorm rustig en kalm. Zelfs tijdens een erg stresserend voorval, bleef ik heel kalm. En het gevoel blijft! Eindelijk zie ik een licht aan het einde van de tunnel."