onderbewustzijn

Het ‘onderbewustzijn’ omvat alle psychische processen die het bewustzijn niet waarneemt. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe we lopen, praten, bewegen, onze hartslag, onze spontane gedachten, onze gedragingen en nog veel meer.

Het onderbewuste verwerkt ongeveer 20 miljoen prikkels per seconde, terwijl je bewuste geest slechts 40 prikkels per seconde kan verwerken.

Al onze voorstellingen, gedachten, herinneringen of motieven die in het onderbewustzijn opgeslagen zijn, hebben wel een bepalende invloed op onze bewuste reacties. 

We zijn in feite geprogrammeerd door alles wat we tot nu toe beleefden, vanuit onze omgeving, cultuur en persoonlijke ervaringen.

Wij leven voor zo'n 95% vanuit ons onderbewustzijn. Al onze spontane gedachten, gevoelens en gedragingen komen vanuit het onderbewuste, dat de som is van al onze ervaringen tot op dat moment.

Wat is de functie van het onderbewustzijn? Het draait vooral om veiligheid. Het onderbewustzijn zal er naar streven jou in het gekende te laten vertoeven, jouw comfortzone. Het ongekende kan gevaarlijk zijn.

Maar wat als het gekende negatief is? Ook daaraan zal het onderbewuste vasthouden. Je zal maar vaak te horen hebben gekregen dat je het niet goed genoeg deed. Dan zal deze foutieve overtuiging diep in jouw onderbewustzijn geworteld zitten. Je zal je maar steeds hebben moeten aanpassen om toch maar te voldoen. Dan ben je wellicht een pleaser die niet in staat is voor zichzelf te kiezen. 

De eerste 7 levensjaren zijn erg belangrijk wat deze programmatie betreft. Het brein van jonge kinderen vibreren op een lagere frequentie en nemen alles als waarheid op in het onderbewustzijn, zelfs onwaarheden. Het brein van een klein kind is nog niet in staat kritisch te denken en te analyseren wat er echt aan de hand is wanneer een ouder bv. zegt dat het kind het niet goed genoeg doet of dat het "vervelend" is. 

Vanaf het moment dat zo'n overtuiging geprogrammeerd is, zal het onderbewustzijn er ook alles aan doen om te bewijzen dat deze overtuiging klopt. Het onderbewuste filtert en zal zorgen dat de focus op datgene valt wat de overtuiging bevestigt.  "Zie je wel, ik doe ook nooit iets goeds."

Het onderbewustzijn houdt ook op die manier foutieve coping mechanismen in stand, als pleasegedrag en perfectionisme. 

Hoe komen nieuwe overtuigingen en gewoonten in ons onderbewustzijn? Herhaling, visualisatie & emotiekoppeling.

Wat slechts één keer gebeurt, wordt door het onderbewustzijn beschouwd als onbelangrijk, tenzij het ontzettend emotioneel geladen is*. Maar iets wat meermaals herhaald wordt, zal wel worden opgenomen. 

*Indien een gebeurtenis zeer emotioneel geladen is (trauma), dan wordt het meteen opgenomen in het onderbewustzijn. 

Wil je een nieuwe overtuiging of gewoonte opnemen in het onderbewustzijn? Combineer dan herhaling, visualisatie met een krachtige emotie vanuit ontspanning. Dit kan prima met behulp van meditatie en uiteraard hypnose.

Wil je herprogrammeren? Dat is net iets lastiger, omdat je dan bestaande ingesleten overtuigingen en gewoonten moet gaan overschrijven. Kies ervoor om je professioneel te laten begeleiden en opteer voor effectieve behandelmethoden als EMDR, brainspotting of hypnotherapie. Cognitieve gedragstherapie is hier niet aangewezen omdat dit op bewust niveau gebeurt terwijl behandelmethoden als EMDR naar het onderbewuste gaan (daar waar iets moet veranderen).